De uitzichten voor de Nederlandse economie zijn dit jaar en in 2024 redelijk somber, maar dat is nog nauwelijks te merken op de arbeidsmarkt in bredere zin. Zo is de werkloosheid in Nederland in november licht afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De werkloosheid is voor een tweede maand op rij gedaald. Wel werden er meer WW-uitkeringen verstrekt.

In november had 3,5 procent van de beroepsbevolking geen betaald werk. Dat komt neer op 357.000 werklozen, aldus het CBS. Een maand eerder waren dat nog 361.000, goed voor een werkloosheidspercentage van 3,6 procent.

Verder meldt het statistiekbureau dat 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om verschillende redenen geen betaald werk hadden in november. Dat gaat naast werklozen om 3,2 miljoen mensen die niet onlangs naar werk hebben gezocht of daar niet direct beschikbaar voor waren.

Deze groep rekent het CBS niet bij de beroepsbevolking. Het gaat dan met name om gepensioneerden of mensen die door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet kunnen werken.

Ondanks een afname van de werkloosheid, steeg het aantal WW-uitkeringen wel. Het UWV verstrekte die in totaal ruim 160.000 keer, een stijging van bijna 3 procent ten opzichte van oktober. Die toename zag het CBS terug in bijna alle sectoren, maar was met 12,4 procent het sterkst in de landbouw, groenvoorziening en visserij. In het onderwijs daalde het aantal WW-uitkeringen het sterkst met 8,3 procent.

Groei economie Nederland komt bijna tot stilstand

De Nederlandse economie is er een stuk slechter aan toe dan eerder dit jaar werd gedacht, zo bleek eerder deze week uit een nieuwe prognose van De Nederlandsche Bank (DNB). Die rekent op economische stagnatie in 2023 en 2024, terwijl de financiële toezichthouder in juni nog uitging van groeipercentages van 0,8 procent en 1,3 procent.

Forse tegenvallers in andere landen raken Nederland als handelsland, bleek bij de halfjaarlijkse raming van de centrale bank.

DNB rekende al op een afkoeling van de wereldeconomie door de opgelopen rente, maar met name de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten en China schaadt de wereldwijde handel nu. Ook de moeilijkheden van de belangrijkste handelspartner Duitsland zitten Nederland dwars.

Per saldo komt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar naar verwachting uit op 0,1 procent en in 2024 op 0,3 procent. Vorig jaar groeide de economie nog met ruim 4 procent.

LEES OOK: Nederlandse consument begint somberheid af te schudden: koopbereidheid neemt toe